tirsdag 13. juli 2010

Vi skal til Palau!











Tore, Colonia, Yap, 13.juli 2010




Bildene viser: Tore ved Rull Stone Money Bank - strand nord på Yap, Maap - Tore på MN Mnuw (restaurantbåten til Manta Ray Bay Hotel) - Cocktails på Trader Ridges'








Veien videre... Vi skjønte ikke hvordan vi skulle klare å få visum til Marshall Islands. Ifølge et nettsted måtte vi møte opp personlig, bare US-folk kunne søke over internett. Hvor var nærmeste legasjon eller ambassade? Guam? Pohnpei? Kunne vi gjøre om billetten og stoppe der, eller måtte vi droppe det hele og dra rett tilbake til Hawaii? Da måtte vi også gjøre om billetten. Continental ville jo ikke la oss gå ombord på vei fra Hawaii til Yap da vi ikke hadde visa for en transitt på ca. 1 time til the Marshalls!! Igår, 12.juli, dro vi tilbake til Turistkontoret her i Yap. En lokal mann hjalp oss da sjefen var on another island. Mannen klarte å skaffe oss tilsagn om visum når vi ankom, for 3 måneder!! Noen ganger går intet, så plutselig løser alt seg! Idag fortalte han at nordmenn, som EØS-borgere (Norway is part of EU) ikke trenger visa!!
Vi tok en taxi til flyplassen og kontoret til Continental. Vi ville dra til Marshalløyene så fort som mulig for å få mer tid på Kiribati. Vi ville vinne 11 dager. Egentlig skulle vi prøve å få the Field Trip Ship her rundt til alle øyene, men maskinproblem gjorde at det ikke ville gå på minst 14 dager... Vi tok derfor fly, og med kun 2 destinasjoner var det hele fort gjort. Vi har gjort alt vi ønsket på Yap! Men alle fly var fulle. Hva nå? Sidetrip til Palau? Dra til Guam og kjøpe en sidetrip til The Commonwealth of The Northern Marianas, f.eks. Saipan? Både Guam og Saipan er Mallorca for japanere, selvom virksomheten har gått ned nå. Palau skal være det vakreste landet i Mikronesia. Ifølge lp (Lonely Planet): Har du én dag i Stillehavet, så tilbring den i Palau. Så Palau ble det. Rock Islands, jellyfish lake... Plutselig slutt på Yap snart. Vi hadde igår kveld, idag til flyet går kl.22, så kommer vi tilbake 21.juli og har 2 dager her før vi drar til the Marshalls. Så neste stopp er Palau!
Før vi forlater Yap skal jeg komme med noen grunnleggende begrep/opplysninger:
"Håndveska". Kurver - både menn og kvinner bærer hele tiden kurver. Disse er forskjellige for menn og kvinner. I disse bæres alt de trenger for dagen. En mann uten kurv vil ikke bli godtatt i en landsby. Spes. mennene ser litt rare ut da lendekledene er svært lange, de draperes rundt dem som skjørt og da med kurvene båret som håndvesker...
Betelnøtter - disse tygges konstant. Noen kan knapt snakke pga. betelnøttene i munnen. Betelnøtter blandes med peppermynteblader og lime. Spyttet blir rødt, alt spyttes ut som en grisete klyse, ofte på gaten eller i egne bokser. Tennene blir rare.
På Traders' Ridge har de en cocktail kalt Betelnøtt Martini, den blandes ved bordet og benytter betelnøtt istedetfor oliven... Hvem måtte prøve den...
Lendekleder. Kvinnene bruker lavalava, dette er et flott tøystykke i ulike farger (hvert sted har egne farger, disse brukes ved spes. anledninger), som rulles rundt kvinnen som et skjørt. De holdes oppe av belter, tidligere belter av kaurisnegler. Tidligere bruktes bananfibre eller/og hibiscusfibre i lavalavaene. Dette er svært sjeldent nå. Ved dansing på ytre øyer benyttes lavalava, symbolet på en kvinne, under og bladskjørt over, i Yap benyttes bastskjørt. Disse benyttes bare av unge kvinner på de ytre øyene, stort sett ved dans. Kvinnene går barbrystet noen steder, f.eks. på Mogmog, noen også på hovedøya Yap.
Mennene brukte lavalavas før, av bananbladfibre eller/og hibiscus. Noen kun av høvdinger. Nå brukes lendekleder, thu av tøy, røde eller blå er mest populære. Også her øyas farger ved fest, da også et bredt magebelte. På Yap brukes ofte shorts og t-skjorter, men ellers lendekleder. Gamle menn og unge gutter knyter dem gammeldags, som "underbukser" hvor man bakfra ser tøyet ligge i rompesprekken, foran henger et tøystykke ned. Ungdommen og middelaldrende menn er mer sjenerte (liksom amerikanere) og draperer et lenger lendeklede om seg slik at lårene ikke vises. Kvinner har ikke lov til å vise lår.
Mennenes hus, faluw, av noen kalt Mennenes Klubbhus, men med klubb forstår nordmenn kanskje noe annet enn engelskmenn. De ligger gjerne ved sjøen, på en stenplattform og med høye bladtak. De kan være omgitt av stenpenger. Nå imidlertid av og til av betong. Mennene har møter der, menn kan overnatte, oppbevare forskjellig der, fiskenett eller sement.
Pebai er møtehus for alle.
Dapal er Kvinnenes hus, de finnes kun på ytre øyer. På Mogmog kunne kvinner overnatte der i mensperioder. Da fikk de mat av de andre kvinnene. Mennene deres spiste sikkert hos noen andre slektninger.
Stenpenger, rai, brukes enda som betaling ved kjøp av eiendom, ved bryllup og ved forulempinger som skaderstatning. De er store steinrundinger med hull i midten til å bære dem i (med en stokk). De ble laget på Palau, og fraktet sjøveien i utriggere. Steinsort og hvor mange som døde pga. hentingen avgjør verdien, ikke nødvendigvis størrelsen. Svært gamle er små og ble benyttet som smykker antar man. De (store) flyttes gjerne ikke, men eierskapet skiftes. De har ingen verdi på de ytre øyene.
Man benyttes også skjellpenger. Og på de ytre øyene lavalavas (av naturfibre og intrikate vevinger). Yar er et perlemorskjell festet til et håntak surret med kokosfibre.
Mobiler kan kun brukes på Yap proper (hovedøya), men ikke med våre kort.
Internet er kun på Yap proper, men noe ustabilt. Det faller av og til ut. Det varierer også med lokasjon.
Hele staten Yap har én minibank, Bank of Guam...
Alle øyene vi besøkte hadde elektrisitet, men Mogmog og Sololy hadde ikke biler. Disse har bilskilt kun bak... og rattet på høyre side... selvom de kjører på høyre side...

1 kommentar:

  1. Hei gutter! Har omsider logget meg inn! Ser ut til at dere har en flott ferie. Skulle ønske jeg var med. Her er det ganske kaldt. Har enda ikke badet....Moro å lese innelggene, men jeg savner flere bilder. Seeing is beleving! Forstsatt fin ferie:) Trine

    SvarSlett